Het open geheim


Dit artikel is verschenen in het tijdschrift Inzicht (februari 2017).

Het leven is dat wat nu is: één onbegrensd decor van stil gewaarzijn, waarbinnen een opvoering gaande is van komende en weer vertrekkende beelden.
Wat je ‘jouw leven’ noemt is het verhaal dat het denken vertelt bij deze beelden. Het stille zien wordt door denkactiviteiten afgedekt en tot een geheim gemaakt en dit lichaam tot de 'jij' die op zoek gaat naar de sleutel tot dat geheim.
Wat ontdekt kan worden is dat er feitelijk niets verborgen is, zodra het leven wordt aanschouwd door de ogen van de stilte.
Kijk maar: wanneer je het denken even vrijaf geeft en slechts luistert, dan blijkt er een immense zee van stilte onder alles te liggen. Het is in deze stilte dat het leven verschijnt.
Het geheim is dat je niet een zoekend individu bent dat moet vinden wat hij mist, maar dat je deze stilte bent, onbeweeglijk, gewaar van alles, altijd hier, altijd open voor wat de zintuigen binnen brengen. Als je nu stil bent, kun je dan zien waar een gedachte of sensatie zich voordoet ?
Neem even afstand van het in steen gehouwen idee dat er een ‘jij’ is die nu zit te lezen. En ontspan je bij wat zich dan onthult. Neem er de tijd voor. Zo leer je jezelf kennen als het zien van elk beeld dat in je eigen stilte verschijnt.
Het geheim is dat jouw leven nooit door jou geleefd wordt, dat er geen losse deeltjes en facetten zijn, geen losse kenners en getuigen, geen doeners in deze lichaamsbeelden, geen stuurmannen en stuurvrouwen, maar alles het zien is van één geheel, verschijnend in en verbonden door stilte.
Als je het verhaal van je leven, met haar herinneringen en verwachtingen nu even loslaat, dan val je meteen in de tijdloze stilte die dit moment is, en sta je oog in oog met het gewaarzijn dat je bent. Jij die meende gewaar te zijn van het leven, blijkt het levende gewaarzijn te zijn.
In deze opvoering van het leven gaat het om het zien van dit wonder. Het gaat om het versmelten met de levengevende bron van stilte in het zelf van alles dat je ziet, hoort en denkt. En daarvoor hoef je niet aan dit lichaamsorganisme te morrelen, niet aan je karakter, patronen of gedrag te sleutelen, niets aan het gegeven van dit moment te veranderen. Je kunt zoeken zoals je zoekt, voelen wat je voelt, vertwijfeld zijn precies zoals je dat nu misschien bent ! Het gaat slechts om zien, om het gewaarzijn dat zien altijd aanwezig is, de bron is van alles en de taal spreekt van stilte. Wanneer dit waarnemen zich aandient dan schijnt het licht van de bron op elk beeld dat in dit moment verschijnt. Het is nu duidelijk dat alles al verlicht is en bron zelf is. Dan valt de gefantaseerde toekomst weg, het hopen en wachten, de overtuiging dat er iets te vinden valt, dat er nog iets buiten dit moment is en los van jou bestaat. Dan valt de versie van wat leven inhoudt, volgens de stem van het denken weg.
Wanneer je nu het lezen voor even onderbreekt, kun je dan zien waar de woorden die je zojuist las zijn gebleven ?
Wanneer je de stem van de stilte de kans geeft, dan hoor je haar uitnodiging om eenvoudigweg te zijn met wat is, met twijfel, angst, verzet, onmacht, boosheid, destructieve gedachten. Dan is het leven dat wat nu is, het schrijft dit moment en laaft zich eraan. Dan valt de opdeling in een jou en mij weg, springt de tijd uit wat er verschijnt en implodeert het idee van afstand en bestemming. Laat daarom maar gewoon zijn wat er is.
Het geheim van het leven is dat er enkel onveranderlijk en eeuwig gewaarzijn is, dat zich vol laat stromen met haar eigen inhoud, deze voorstelling zelf gadeslaat en weer leeg maakt, klaar voor het volgende onderhoudende verhaal van jij en ik in een wereld van goed en kwaad.
Het geheim van het leven is zien dat dit lichaam dat je ‘ik’ noemt niets kan bewerkstelligen en geen vrijheid kan vinden, maar deel is van deze zich ontvouwende voorstelling van veranderlijke beelden. Versmelt daarom telkens opnieuw met deze intense stilte van gewoon waarnemen. Wanneer je in de stilte van jezelf kijkt, met ogen die niets verwachten, blijkt er nergens een geheim te vinden, slechts de openheid van wat is, zuiver in haar smetteloze directheid, zwijgend in haar onvoorwaardelijke aanvaarding van elk verschijnsel, onbeperkt in haar omarming van elk idee van geheimen en openheid. Elk moment is nu een ontdekkingsreis IN het wonder van openheid dat je bent.

Foto's